Langer ut mot bankenes utlånspraksis: - Bankene bryr seg ikke om inntekten

Bankene er ikke opptatt av inntekten til låntakerne når de innvilger forbrukslån, hevder leder av Gjeldsofferalliansen.

DÅRLIG BANKHÅNDVERK: Leder av Gjeldsofferalliansen, Bengt Scheldt, er sterkt kritisk til bankenes utlånspraksis for forbrukslån. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Finanstilsynet har konkludert med at bankene gir forbrukslån til folk som aldri skulle ha hatt det. Bengt Scheldt i Gjeldsofferalliansen (se faktaramme) er også opptatt av de problemene forbrukslån skaper for vanlige folk. Dårlig kreditthåndverk er en viktig årsak.

- Tidligere var bankene noenlunde edruelige når de behandlet lånesøknader, de så på selvangivelsen og lønnsinntekten. De senere årene har vi fått mange meldinger om at boliglånet ser bra ut med tanke på inntekten, det skaper ikke noe problemer.

Les også: En halv million inkassokrav - bomselskapene håver inn

Brydde seg ikke

- Problemet er at flere har fått halvannen million i kredittkortlån på toppen av boliglånet. De meldte ikke fra til bankene at de hadde andre kredittkort, og det var det eneste bankene brydde seg om. Bankene så ikke på inntekten, hevder Scheldt overfor Nettavisen Økonomi.

Les mer …

Kunne hindret finansieringen av Breiviks terror - VG Nett

Gjeldsregister lagt på is for tre år siden:

- Kunne hindret finansieringen av Breiviks terror

Gjeldsoffer-Alliansen purrer på finansministeren

Flere uavhengige aktører mener at et gjeldsregister kunne ha hindret finansieringen av Breiviks terrorhandlinger. - Relevant spørsmål, sier PST. 

ØDELAGT: Her er regjeringskvartalet fotografert fem dager etter terrorangrepet. Foto: Scanpix

Den frivillige organisasjonen Gjeldsoffer-Alliansen er overbevist om at Anders Behring Breivik kunne vært stoppet av et gjeldsregister. Også Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og GE Money Bank, sier at et gjeldsregister kunne vanskeliggjort finansieringen.

Breivik skal selv ha skrevet at han på grunn av økonomiske vanskeligheter måtte finansiere nødvendige innkjøp for å gjennomføre terrorhandlingene med hyppige uttak fra flere kredittkort.

- Ville blitt nektet
- Et gjeldsregister med fortløpende oppdatering kunne ha hindret ugjerningsmannen fra å fullføre planene sine, ved at han ville blitt nektet så mange forbrukslån og kredittkort, mener Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen til Dine Penger.

Les mer …

Folke-inkasso | Folkets Info

Ifølge Finanstilsynet har den norske inkassobransjen kun løst 18% av de sakene de fikk tilsendt fra næringslivet i løpet av første halvår 2010.

Resten ble liggende på “overvåkning” hos inkassobyrået (som en skjult gjeldsstatistikk) eller ble til slutt sendt til riktig instans hos staten.

99% av det norske næringslivet bruker i dag et unødvendig og destruktivt mellomledd, inkassobyrå, som kun kan bedrive frivillig mekling (sende brev) og legge på gebyrer.

Dersom kunden ikke betaler under inkassoprosessen vokser gjelden fort til det uhåndterlige, mens eier av kravet blir sittende og vente på at inkassobyrået profiterer på å sende brev og legge på gebyrer, istedenfor å håndtere kravet slik loven tilsier – ved å sende det til namsmann eller lensmann som har lov til å tvangsinndrive ubetalte krav.

Oppsummert: Skyldner får unødvendig stort krav mot seg grunnet urettferdige og umoralske inkassosalærer. Fakturaeier blir sittende i 180 dager mens han venter på at inkassobyrået skal tjene gebyrene sine. Inkassobyrået inkasserer store beløper hver gang de klarer å sitte en stund på regningen før de eventuelt sender til offentlige myndigheter for inndrivelse.

Se Namsmann anbefale folkeinkasso på TV2 Nyhetene HER!

Sakset fra TV2 Nyhetene:
Inkassobyråene får nå konkurranse fra folk flest. En ny, men lite kjent lov gjør at folk flest ved hjelp av namsmannen kan drive inkassovirksomhet selv.

Les mer …

- Gjeldsrådgivere svindler gjeldsofre - Dagbladet

 

LURT: Paul Reale er en av de mange som har tatt kontakt med Gjeldsoffer-Alliansen (GOA). Han henvende seg til en gjeldsrådgiver i den tro at han skulle få hjelp til å få økonomien på fote. Rådgiveren tok seg fett betalt, og gjorde gjelda bare større. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET

- Gjeldsrådgivere svindler gjeldsofre

En privat gjeldsrådgiver gjorde vondt verre for Paul og «Anne-Mette». Han tok fete honorarer og skal ha sendt trakasserende meldinger, mens gjelda bare økte.

AV: Marie Melgård / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

(Dagbladet): - Det er utrolig at han kan holde på sånn uten å bli stoppa, sier Paul Reale.   

For ti år siden tok han kontakt med en privat gjeldsrådgiver for å få hjelp i en økonomisk krisesituasjon. Men hjelp fikk han ikke - bare et krav om 17 000 kroner for rådgivertjenester.   

Ved jul i fjor oppsøkte «Anne-Mette» (24) den samme gjeldsrådgiveren. Hun har nå anmeldt ham for seksuell trakassering.   

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) advarer  mot «cowboy»-tilstander i gjeldsrådgivningsbransjen.   

- Det er ingen krav til å være gjeldsrådgiver, det er ingen klageinstanse eller tilsynsorgan, hvem som helst kan påta seg oppdrag. Fordi man ikke kan trekke tilbake noen godkjenning får svindlerne holde på, sier leder i GOA, Bengt Scheldt.

Les mer …

Gjeldsslaver på livstid | ABC Nyheter

Vil ikke følge opp tiltak for å hindre at folk blir gjeldsslaver på livstid.

AV: Stein Ove Korneliussenfoto: Scanpix.

Skattemyndighetene vil ikke gjøre det lettere for folk å få vurdert skattesaken sin på nytt.

Gjeldsoffer-Alliansen er skuffet over skattemyndighetene.

Et offentlig skatteutvalg foreslo i fjor tiltak for å forhindre at skatteyter «kommer inn i en ond sirkel, hvor han i ytterste konsekvens kan bli gjeldsslave på livstid.»

Men Skatteetaten fortsetter med sine strenge regler for gjenopptakelse.

Les mer …

Norge får flere gjeldsofre - Nettavisen

GIR KORTENE SKYLDA: Leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen gir kredittkortene skylda for den kraftige økningen i antall mennesker med gjeldsordning. ( Nettavisen )

Norge får flere gjeldsofre

 AV: Kjetil Mæland

 Antall nordmenn på gjeldsordning går i taket og leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen tror han vet hvorfor.

De rike blir rikere, og nordmenn flest får det stadig bedre, men antall nordmenn på gjeldsordning blir også flere.

Fra 2007 til 2010 har antall gjeldsordninger økt fra 2087 til 3291 viser tall fra Gjeldsordningsbasen. Pilen peker fortsatt videre opp så langt i år, og ingenting tyder på at trenden skal bli bedre. Kanskje tvert imot.

Norges Bank har varslet kraftige renteøkninger fremover og gjeldsbelastningen blant nordmenn er høyere enn noensinne. Tall fra Norges Bank viser at 11 prosent av nordmenn har en gjeld på mer enn fem ganger sin egen inntekt.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon viser at cirka 300.000 husholdninger har lånt mer enn tre ganger sin inntekt.

Les mer …

GJELDSOFFER - - Han burde hatt gjeldsordning for lenge siden - Nettavisen

– Han burde hatt gjeldsordning for lenge siden. Da hadde han vært ferdig med dette, sier Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen etter å ha lest Nettavisens artikkel om 57-åringen som har god jobb men likevel bor i en hytte på Nesodden og lever fattig. Foto: Kjetil Mæland ( Nettavisen )

- Han burde hatt gjeldsordning for lenge siden

AV: Kjetil Mæland 

Leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen mener han har løsningen for hytteboeren som knekkes av gjelda til staten.

Les mer …

KEMNEREN - Mange blir overkjørt i årevis - Nettavisen

MANGE BLIR OVERKJØRT: Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen sier at mange som skylder penger til staten blir overkjørt når utleggstrekkene begynner. ( Nettavisen )

- Mange blir overkjørt i årevis

Av: Kjetil Mæland

Kemneren tok halve pensjonen. – Mange tror at kemneren gjør alt riktig, sier gjeldsofrenes talsmann Bengt Scheldt.

DYR HJELP: Advokat Øyvind Olsen sier at gjeldsofre gjerne bruker advokat når de ikke har nådd fram overfor kemner eller namsmann i første runde. Foto: Kjetil Mæland ( Nettavisen )

Han mener at saken med den gjeldstyngede pensjonisten viser at kemneren ofte setter for høye trekk.

Les mer …

Lindorff drev ung mann i døden | Folkets Info

Ingen får se oss.
Ingen får vite, hva der skal skje oss.
Ennu mer:
Ingen kan tro, hva her daglig skjer!

Du mener, det kan ikke være sant,
så onde kan ikke mennesker være.
Der finnes da vel skikkelig folk iblant?
Bror, du har ennu meget å lære!

Man sa: Du skal gi ditt liv, om det kreves.
Og nu har vi gitt det – forgjeves, forgjeves!
Verden har glemt oss! Vi er bedratt!
Du må ikke sove mer i natt!

Du må ikke gå til ditt kjøpmannsskap
og tenke på hva der gir vinning og tap!
Du må ikke skylde på aker og fe
og at du har mer enn nok med det!

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der å glemme!

~ Arnulf Øverland

Sakset fra Gjeldsoffer Alliansen 28.09.2010:
Mye har i årenes løp kommet frem om inkassobyrået Lindorffs terrorisering av gjeldsofre, men dagens historie slår alt! Saken vi skal fortelle om skjedde i januar 2009, men det er først nå at moren, som mistet sitt eneste barn, ser seg i stand til å fortelle hva som har skjedd.

Les mer …

Fattigdom på dagsordenen - Stortinget

Erfaringer med kvalifiseringsprogrammet var blant temaene stortingspresident Dag Terje Andersen var spesielt interessert i å få informasjon om da han møtte Samarbeidsforum mot fattigdom 1. februar.

Kvalifiseringsprogrammet er et tilbud om opplæring og arbeidstrening for personer som står utenfor arbeidslivet. Stortingspresidenten ble fortalt at det er et godt program, men at det fortsatt gir et for dårlig tilbud i deler av landet.

Les mer …

Om oss

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre. Leder i GOA er Bengt Scheldt.

GOA ble stiftet i 1991 og har ca. 700 medlemmer.

I Gjeldsoffer-Alliansens formålsparagraf står det:

«Gjeldsoffer-Alliansen er en ideell og allmennyttig organisasjon hvis formål er å hjelpe gjeldsoffere, sette søkelys på deres problemer og arbeide for å forbedre aktuelle lover. Organisasjonen skal arbeide for å spre kunnskap om gjeldskrisens konsekvenser for samfunnet på kort og lang sikt.

Et gjeldsoffer defineres som en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid.
Organisasjonen er nøytral i forhold til partipolitikk og livssyn.»les mer

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA)

Hvordan kontakter du GOA?

Vår post- og besøksadresse er:

  • Pilestredet 17
    0164 Oslo.

Besøk kun etter timeavtale! Vi har stor pågang.

  • +47 22 20 64 12
  • Kontoret er åpent 09 - 16.
  • Vi leser alle meldinger vi mottar, men av kapasitetshensyn må vi prioritere å besvare våre medlemmer.
Cron Job Starter