I fjor auka forbrukslångjelda til Ola Nordmann med 12,4 prosent. Det viser tal frå Finanstilsynet. Gjeldsrådgjevarar blir no nedringt av fortvila nordmenn med betalingsvanskar.

På seks år har det nesten vore ei dobling av forbruksgjeld. Gjeldsrådgjevarar blir no nedringt av fortvilta folk.
FOTO: AAS, ERLEND / NTB SCANPIX

 

Aldri har telefonen hjå Gjeldsoffer-Alliansen ringt så mykje som den gjer no. I fleire tiår har leiar Bengt Scheldt hjelpt folk med betalingsproblem.

 

– Vi er nesten oppunder taket i det vi kan klare å ta i mot.

 

Mange av dei som ringer og ber om hjelpt har fleire hundre tusen i forbrukslån.

 

– Eg fryktar vi skal gå i den same fella som på 90-talet. At folk betener bustadlån med kredittkort. Og då kan eg nesten sei med 100 prosent sikkerheit at den bustaden vil forsvinne, seier Scheldt.

Gjeldsoffer-Alliansen Bengt Scheldt
Leiar i Gjeldsoffer-Alliansen Bengt Scheldt fryktar eit historisk gjeldsnivå.
FOTO: NYHETSSPILLER / NRK
 
Hanne Riksheim
Hanne Riksheim i Lindorff er bekymra for at talet på forbrukslån vil auke.
FOTO: PRIVAT

 

Auke i betalingsmerknader
Vi tar opp stadig meir forbrukslån. I fjor var veksten på over 12 prosent. Det viser tal frå Finanstilsynet. Kreditt - og inkassobransjen ser at folk også slit med å gjere opp for seg. I dag er det omkring 230 000 personar som har betalingsmerknader. Det talet aukar.

 

– Vi er bekymra for at talet på betalingsmerknader vil auke og at dette vil slå ut på eit auka misleghald på sikt, seier Hanne Riksheim, juridisk direktør i Lindorff.

 

Ho er ekstern rådgjevar for gjeldstelefonen til NAV, 800Gjeld. Dei merkar pågangen.

 

– Frå 2015 og tal hittil i 2016 har det vore ein vekst på 74 prosent, så det er rimelege formidabelt, seier Riksheim.

 

Ho meiner nokon av dei som er ramma har vent seg til ein overdådig livsstil i dei gode, økonomiske tidene. Då kan det bli vanskeleg å kutte i tøffare tider.

 

Oljekrisa har slått inn
– Dette viser at det er ein auka bekymring frå folk flest. Ikkje berre dei med inkassogjeld. Dei som tek kontakt er bekymra for økonomien framover. Og ikkje minst så ringer det no inn folk frå regionar som er ramma av oljekrisa, fortel Riksheim.

 

Hjelpetelefonane opplever stadig at fleire frå Vestlandet tek kontakt. No etterlyser Gjeldsoffer-Alliansen politiske tiltak.

 

– Viss ikkje noko skjer frå politisk hald så vil det bli verre og verre. Viss nokon meiner at det er eit bra mål å få ein befolkning som er historisk mest forgjelda i dette landet, så får det vere opp til dei, seier Scheldt.

 

 

 

https://www.nrk.no/norge/kraftig-auke-i-forbrukslan-1.12961740

 

Om oss

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre. Leder i GOA er Bengt Scheldt.

GOA ble stiftet i 1991 og har ca. 700 medlemmer.

I Gjeldsoffer-Alliansens formålsparagraf står det:

«Gjeldsoffer-Alliansen er en ideell og allmennyttig organisasjon hvis formål er å hjelpe gjeldsoffere, sette søkelys på deres problemer og arbeide for å forbedre aktuelle lover. Organisasjonen skal arbeide for å spre kunnskap om gjeldskrisens konsekvenser for samfunnet på kort og lang sikt.

Et gjeldsoffer defineres som en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid.
Organisasjonen er nøytral i forhold til partipolitikk og livssyn.»les mer

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA)

Hvordan kontakter du GOA?

Vår post- og besøksadresse er:

  • Pilestredet 17
    0164 Oslo.

Besøk kun etter timeavtale! Vi har stor pågang.

  • +47 22 20 64 12
  • Kontoret er åpent 09 - 16.
  • Vi leser alle meldinger vi mottar, men av kapasitetshensyn må vi prioritere å besvare våre medlemmer.