STRANDET: Trygden er blitt mindre for nordmenn bosatt i Spania.

Av Birthe Steen Hansen

Norske gjeldsofre bosatt i Spania får utbetalt trygd langt under fattigdomsgrensen.

(iBergen.no) Årsaken er det enorme svingningen i valutaen de siste månedene.

- Vi har begynt å få inn meldinger fra nordmenn som er bosatt i Spania om at de får utbetalt bare 4500 kroner i måneden i trygd. Det bekymrer meg sterkt, sier leder for Gjeldsoffer-Alliansen (GOA), Bengt Scheldt til iBergen.no.

Forsvinner i euro
Trygdemottakerne sliter med stor gjeld i Norge og har inngått en gjeldsordning der namsfogden trekker et beløp fra månedsinntekten. Men minst 6000 kroner skal  trygdemottakeren beholde selv.

- Det er minstebeløpet for livsopphold i Spania, forklarer Schledt.

Men når trygden underveis til Spania veksles om til euro, blir det ikke rare slanten tilbake.

- På bare to måneder har euro steget med to kroner. Det er ikke blitt tatt høyde for valutaendringen i gjeldsordningen, og dermed sitter gjeldsofrene igjen med 1500 kroner mindre enn de vanligvis gjør.

Er du rammet? Kontakt iBergen.no på epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BEKYMRET: Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen mottar meldinger fra organisasjonens medlemmer i Spania. Foto: GOA

- Har ikke penger til mat
Sjokkutbetalingene har fått fortvilte gjeldsofre til å tilkalle hjelp hos Gjeldsoffer-Alliansen.

- Vi får telefoner fra folk som får problemer med å betale husleien og som ikke har penger til mat lenger. De aner ikke hva de skal gjøre, sier Scheldt bekymret.

Det er namsfogden i Oslo som håndterer alle utleggstrekksaker der skyldneren bor i utlandet. Ifølge seksjonssjef Marthe Natøy har namsfogden ennå ikke mottatt henvendelser med denne problemstillingen.

Må søke om endring
- I forhold til gjeldsordning har vi ikke det. Når det gjelder utleggssaker vet jeg ikke. Men det skal uansett være en smal sak å få ordnet opp i det, for de har krav på å sitte igjen med et minimumsbeløp, sier Natøy.

Personer med gjeldsordning og utleggstrekk kan søke om at trekket endres slik at de får regulert trekkavtalen etter valutakursen, alt etter hvilken avtale de har inngått i utgangspunktet.

Er inntektsreduksjonen på grunn av kursen «vesentlig» eller «varig» kan endring bli aktuelt.

2 milliarder i gjeld
- Vi vil da fremlegge et forslag til kreditorene om endring av avtalen. Nekter kreditorene å gå med på det, vil saken gå for retten der de kan få en tvungen endring, forklarer seksjonssjefen.

I de senere år har stadig flere nordmenn bosatt seg i utlandet, og noen av disse har tung gjeldsbyrde. Nordmenn bosatt i utlandet har en samlet gjeld på nærmere to milliarder kroner, ifølge en SIFO-undersøkelse fra 1. november i fjor.

http://www.nettavisen.no/innenriks/ibergen/article2488509.ece

 

Om oss

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre. Leder i GOA er Bengt Scheldt.

GOA ble stiftet i 1991 og har ca. 700 medlemmer.

I Gjeldsoffer-Alliansens formålsparagraf står det:

«Gjeldsoffer-Alliansen er en ideell og allmennyttig organisasjon hvis formål er å hjelpe gjeldsoffere, sette søkelys på deres problemer og arbeide for å forbedre aktuelle lover. Organisasjonen skal arbeide for å spre kunnskap om gjeldskrisens konsekvenser for samfunnet på kort og lang sikt.

Et gjeldsoffer defineres som en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid.
Organisasjonen er nøytral i forhold til partipolitikk og livssyn.»les mer

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA)

Hvordan kontakter du GOA?

Vår post- og besøksadresse er:

  • Pilestredet 17
    0164 Oslo.

Besøk kun etter timeavtale! Vi har stor pågang.

  • +47 22 36 30 59
  • Kontoret er åpent 09 - 16.
  • Vi leser alle meldinger vi mottar, men av kapasitetshensyn må vi prioritere å besvare våre medlemmer.