Inkassoselskapene kan tjene opptil 10 600 kroner på en gjeldssak. I Sverige er maksimalt beløp 160 kroner.

AV: EGIL ERLANDSE Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Norge har Skandinavias desidert høyeste inkassosalærer. Dessuten plusser staten på regninga med flere tusen kroner i rettsgebyrer. Det viser en oversikt utarbeidet av Gjeldsoffer-Alliansen.

Både staten og inkassoselskapene tjener fett på folks gjeld, mener alliansens leder Bengt Scheldt.

-  Myndighetene har satt rettsgebyret ved utleggsforretninger til det mangedobbelte av det våre naboland har. I tillegg tillater de at en grådig og aggressiv inkassobransje bidrar til at regninger som folk av forskjellige årsaker kommer på etterskudd med, blir umulige å betale.

 

Politiske krav
Bengt Scheldt presenterte denne uka sine tall på et seminar i Stortingets finanskomité, og ga politikerne oppskriften på hva de kan gjøre: Kutt rettsgebyr og inkassosalærer radikalt. Staten må gå foran med et godt eksempel. Etabler et sentralt register for gjeld. Dette er med i EUs forslag til direktiv for forbrukerkreditt. Innfør konkurs for privatpersoner med sletting av gjeld. Her har Stortinget tatt det første skrittet mot en løsning. Iverksett lønnstrekk langt raskere. Det vil ha en preventiv og oppdragende effekt.

Et grundig oppgjør
-  Finanskomiteen kan bidra til at rettsgebyret endres allerede i revidert nasjonalbudsjett til våren. Deretter må det tas et grundig oppgjør med de skyhøye inkassosalærene, sier Bengt Scheldt.

Gjeldsoffer-Alliansen er også kritisk til Datatilsynets motstand mot et sentralt gjeldsregister.

-  Vi trenger politikernes bistand til å forklare Datatilsynet at det faktisk er noe som er verre enn at Storebror ser deg, og det er at Storebror flår deg, sier Scheldt.


Ap tar saken
I tillegg til at gjeldsofrenes stilling har vært tema i finanskomiteen, sier Arbeiderpartiets kvinnebevegelse i en uttalelse at den vil «fjerne regjeringens gebyrer på fattigdom».

-  Dette er en av hoveddiskusjonene vi ønsker å reise på landsmøtet i begynnelsen av april. Målet er å få det inn i partiprogrammet, sier Karin Yrvin, medlem av Ap's kvinnepolitiske styre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KREVER GJELDSKUTT: Bengt Scheldt er leder for Gjeldsoffer-Alliansen, som krever at politikerne nå gjør noe med de skyhøye inkassosalærene og rettsgebyrene som blakker folk totalt.
Foto: Erik Thallaug

http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/03/26/427177.html

 

Om oss

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre. Leder i GOA er Bengt Scheldt.

GOA ble stiftet i 1991 og har ca. 700 medlemmer.

I Gjeldsoffer-Alliansens formålsparagraf står det:

«Gjeldsoffer-Alliansen er en ideell og allmennyttig organisasjon hvis formål er å hjelpe gjeldsoffere, sette søkelys på deres problemer og arbeide for å forbedre aktuelle lover. Organisasjonen skal arbeide for å spre kunnskap om gjeldskrisens konsekvenser for samfunnet på kort og lang sikt.

Et gjeldsoffer defineres som en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid.
Organisasjonen er nøytral i forhold til partipolitikk og livssyn.»les mer

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA)

Hvordan kontakter du GOA?

Vår post- og besøksadresse er:

  • Pilestredet 17
    0164 Oslo.

Besøk kun etter timeavtale! Vi har stor pågang.

  • +47 22 36 30 59
  • Kontoret er åpent 09 - 16.
  • Vi leser alle meldinger vi mottar, men av kapasitetshensyn må vi prioritere å besvare våre medlemmer.
Cron Job Starter